Goed om te weten

Voor alle interventies is het belangrijk dat je deskundig en ervaren bent in de uitvoering ervan. Net zoals voor iedere interventie betekent dat: scholing, ervaring opdoen, en beiden op peil houden. 

Baden

Baden zijn meer dan een manier om schoon te worden. Baden kunnen bijdragen aan een gevoel van ontspanning en welbehagen. Ook kunnen door toevoeging van kruiden of etherische olie bepaalde lichamelijke en/of psychische klachten worden verminderd. Behalve het totaalbad (ligbad) is ook een voetenbad een eenvoudige maar effectieve interventie. 

Koude en warmte

Binnen de verpleging hebben toepassing van warmte en koude altijd een plaats ingenomen. De laatste tijd is hier wat minder aandacht voor. Warmte en koude kunnen rol spelen in de pijnbestrijding, maar ook bij problemen als verdriet, eenzaamheid kan warmte heel troostend zijn. In de complementaire zorg kan er gebruik gemaakt worden van allerlei kompressen en baden met kruiden, of etherische oliën. Maar een warme handdoek met een paar druppeltjes etherische olie doet vaak ook al wonderen. 

Therapeutic Touch, Healing Touch

Therapeutic touch (TT) is letterlijk: therapeutisch aanraken. TT, healing touch zijn energetische interventies. Principe is dat er energievelden zijn in en rond het lichaam. Deze energie kan verstoord zijn. Er kunnen blokkades zijn in de doorstroming. Iemand die een energetische interventie toepast kan deze blokkades voelen en de energie harmoniseren, en zonodig universele energie toevoegen. Dit doet de hulpverlener door: aftasten van het energieveld boven het lichaam (TT) of op het lichaam, of een combinatie daarvan (healing touch). TT en healing touch zijn decennia geleden geïntroduceerd in de VS. 

Massage

Aanraking is belangrijk voor iedereen. Massage is iedere systematische manier van aanraken die weldadig is, of de gezondheid bevordert. Binnen de verpleegkundige zorg worden alleen ontspanningsmassages uitgevoerd. Een massage van een deel van het lichaam zorgt voor ontspanning in het totale lichaam. Door een massage wordt de zorgvrager zich bewust van zijn lichaam en hoe dit voelt. Het lichaam komt tot rust. Lichamelijke en psychische klachten verdwijnen naar de achtergrond. Massage kan acceptatie, aandacht, troost geven.Bij de massage wordt dikwijls gebruik gemaakt van basisoliën met etherische olie.

Muziek

Wie houdt er niet van muziek? Iedereen kent de helende werking van de juiste muziek op het juiste moment. Muziek dient afgestemd te worden op de smaak en emoties van de zorgvrager. Muziek kan soms veel meer zeggen dan woorden…