Robot Mo helpt verpleegkundigen en verzorgenden
- 27 november 2017
- Nieuwsbericht
- Verpleegkundige Zorg- en Informatietechnologie
Voor haar studie industrieel ontwerp aan de TU Delft, bedacht Marijke de Geus (24) een robot die verpleegkundigen en verzorgenden kan helpen met zwaar werk in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Mo is de naam van deze robot die tot wel 600 kilo kan trekken. Extra bijzonder is dat Mo natuurlijke kenmerken zoals lichaamstaal heeft.
‘Iedereen van jong tot oud is bekend met lichaamstaal. Denk aan knipperen met je ogen, knikken of met je lichaam een houding aannemen, zodat anderen weten waar je naar toe gaat. In mijn afstudeerproject heb ik geprobeerd om deze natuurlijke kenmerken toe te passen op een robot, vertelt Marijke. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden zijn heel druk. De werkdruk is hoog en ze kunnen zich niet ook bezig houden met een robot die onvoorspelbaar beweegt. Daarom heb ik Mo bedacht. Mo is intuïtief, makkelijk om mee samen te werken en zo kan hij dus juist helpen.’
Mo kan bijvoorbeeld een zware kar tot wel 600 kilo binnen een ziekenhuis vervoeren. ‘Ik heb een paar keer meegelopen in ziekenhuizen. Ik zag verpleegkundigen en verzorgenden van hot naar her rennen. Ik heb daarom vooral gekeken waar Mo kan helpen met zware fysieke en routineuze taken. Zo kan Mo bijvoorbeeld zware karren met linnen, eten, vuilnis of medicatie van de ene verdieping en gang naar de andere brengen. Dat scheelt hopelijk veel werk en tijd voor verpleegkundigen en verzorgenden.’
Omdat Mo lichaamstaal heeft kan iedereen zien waar hij heengaat. En Mo kan op die manier ook aangeven dat hij jou voor laat gaan door te knikken of te knipperen met zijn ogen. Mo kan ook laten zien dat hij wacht op bijvoorbeeld de lift. Dit doet hij allemaal met de lichaamstaal die wij als mensen ook gebruiken. Hij reageert ook op geluiden.
Project Mo: Exploring animation in the design of a mobile intra-logistics robot from Marijke de Geus.
‘Om Mo intuïtief te maken heb ik de kennis van Disney en Pixar over lichaamstaal en beweging gebruikt. Mensen zijn goed in zorgen en in contact maken met andere mensen. Robots zijn er om mensen te ondersteunen. Ik hoop niet dat mensen bang zijn voor robots of voor Mo. Om dat te voorkomen heb ik Mo zo ontworpen dat je hem graag om je heen hebt. Met zijn uiterlijk en zijn lichaamstaal vraagt hij om vergeving, want hij wil juist helpen.’
Project Mo is het afstudeerproject van Marijke de Geus. Wil je meer weten over Mo of de mogelijkheid Mo in te zetten in jouw instelling? Neem dan contact op met Marijke.
Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.